Balkezesség a mindennapokban 2. rész
2016. október 27. írta: Lefty23

Balkezesség a mindennapokban 2. rész

Balkezesnek lenni egy meg nem változtatható állapot. Egy veleszületett tulajdonság, ami se nem jár különösebb kiváltságokkal, és nem jelent negatív dolgot sem. A világ a többséggel,

a jobbkezesekkel foglalkozik, de ez nem azt jelenti, hogy ne tudnánk megadni balkezes gyerekeinknek, azt a speciális támogatást, amire szükségük van. 

Persze nem is olyan régen még voltak-vannak átszoktatott balkezesek, akik sokszor kétkezessé váltak. Szakemberektől tudható, hogy az átnevelés komoly problémákat okozhat, akár a beszédfejlődésben, akár fáradékonnyá tehet, memóriazavart okozhat, és nem utolsó sorban a pszichés-neurotikus problémákról nem is beszélve. 

Megfigyelésem szerint a balkezesek kifejezetten kreatív emberek, jó a térlátásuk és a zenei-és ritmusérzékük, sokszor jeleskednek a művészeti tárgyakban. 

 balkezesgyerekek2.jpg

A hétköznapokban azonban olyan nehézségekbe ütköznek, melyekre jobbkezesek társaik nem is gondolnak, hiszen nekik természetes, hogy például az ő kezükben "jól működik" az olló. Egy kis odafigyeléssel, empátiával sokat segíthetünk nekik, hogy ne ők legyenek a közösség ügyetlenei; ellenkezőleg: különleges dolog legyen, hogy ők a másik kezükkel ugyanolyan ügyesek. 

 

A teljesség igénye nélkül néhány hétköznapi probléma, amivel balkezesként szembesülhetnek a gyerekek-felnőttek egyaránt.

  • evőeszköz használat
  • terítés
  • olló használata
  • cipő bekötése, masni kötés
  • öltözködés: cipzár, gombok, később nyakkendő kötés
  • konyhai műveletek és konyhai eszközök használata
  • műszaki cikkek használata: gombok elhelyezkedése
  • ceruzafogás
  • írás megtanulása, helyes kéztartás
  • manuális óra megtanulása
  • tanszerek használata

 

 A felsorolt témákkal kapcsolatban hírlevélfeliratkozási lehetőség csak nagyon kíváncsiaknak!

 

www.balkezesgyerekek.hu

www.balkezesgyerekek.blog.hu

www.facebook.com/balkezesgyerekek

A bejegyzés trackback címe:

https://balkezesgyerekek.blog.hu/api/trackback/id/tr5511842723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Byk001 2016.11.25. 18:22:31

Az evőeszköz használat nálunk elég érdekes dolog. Hárman balkezesek vagyunk, de a kést és villát úgy használjuk, ahogy a jobbkezeseknek tanítják (villa a bal, kés a jobb kézbe), a feleségem jobbkezes, ő szintén így használja, a nagyobbik lányom szintén jobbkezes, viszont ő fordítva, villa a jobb, kés a bal kézbe.
Az eszközök használatának megtanulásával szerencsére nem volt gond. A balkezeseknek én mutattam meg, mit hogyan kell, a jobbkezesnek az anyja :)
süti beállítások módosítása